perjantai 23. maaliskuuta 2018

Helmet-lukuhaaste 2018 3. Diana Gabaldon: Muukalainen






Olen ihan täysin ja epäilyksettä hairahtunut ja kuumetta on kestänyt koko alkuvuoden. Matkantekijä- kuumetta, johon ei löydy lääkettä eikä kyllä halua myöskään parantua!

Matkantekijä- kirjasarjahan ei ole mikään uusi juttu. Ensimmäisen osan englanninkielinen alkuteos Outlander on ilmestynyt jo 1991.
Viime syksynä kirjamessuilla ostin pari sarjan osaa pokkareina ja ne unohtuivat erinäisiin kirjapinoihin mitä kodistani löytyy. Vuodenvaihteessa TV1:llä vilahti kirjasarjaan perustuvan sarjan jakso ja työmatkalla kirjakaupan hyllyssä komeili ykkösosan eli Muukalaisen pokkariversio. Tässähän nyt oli vihjettä kerrakseen -->lue nyt hyvä ihminen ne. Ruksi Helmet-lukuhaasteen kohtaan 3. Kirja aloittaa sarjan.

Diana Gabaldonin Muukalaiseen (suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi, GUMMERUS, yhdekäs painos 2015) ihastuin ekoilta sivuilta ja lopulta rakastuin.

Eletään vuotta 1945, toinen maailmansota on juuri päättynyt. Aviopari Claire ja Frank Randall ovat tahoillaan olleet molemmat rintamalla. Claire sairaanhoitajana ja Frank upseerina. Pitkät sotavuodet ovat pitäneet heitä erossa, mutta nyt kun rauha on viimein koittanut, on jälleen aika keskittyä yhteiseen elämään ja perheen perustamiseen.
He matkaavat lomalle Skotlannin Ylämaalle, josta Frankin esi-isien juuret löytyvät.
Frank tutkii esi-isiensä historiaa Clairen kuunnellessa puolella korvalla. He retkeilevät myös alueella sijaitsevalle Craigh na Dunin kukkulalle, jossa sijaitsee mystinen kivikehä. Kehällä huhutaan druidien pitävän palvontarituaaleja aurinkojuhlan päivinä. Paikka kiinnostaa Clairea lähinnä siellä kasvavien kukkien takia.
Kukkulan kivikehä tulee muuttamaan Randallien elämän. Etenkin Clairen, joka päätyy sen kautta keskelle 1700-luvun Ylämaan klaanisotia.

Jep, kuulostaa scifiltä. Mutta tarina on punottu niin nerokkaasti ja yksityiskohtaisesti, että sitä lähinnä alkaa toivomaan, että tälläisiä kivikehiä olisi olemassa.
1700-luvun Skotlannin klaanien elämäntavan ja ympäristön tarkka kuvailu imaisee täysillä mukaansa.
Pelkkä sota ja nummet eivät tietenkään riitä. Tarvitaan nuori, komea skottimies Jamie Frasier. Hän vaikuttaa voimakkaasti pakokauhuiseen Claireen. Claire ei kuitenkaan oman kohtalonsa kauhistuttamana ole mikään pelkkä uhri, vaan voimakastahtoinen ja pystyvä itsenäinen nainen. Muukalainen, sassenach, kylläkin. Onko takaisinpääseminen omaan aikaan sittenkään ainoa päämäärä ja vaihtoehto?
Muukalaisessa on sydäntä pakahduttavaa romantiikkaa, epätoivoa, surua ja väkivaltaa. Voimakkaita tunteita, jotka jäävät iholle eikä tarinaa haluaisi lopettaa. Ja nimenomaan etenevää kunnon koukuttavaa tarinankerrontaa eikä haaleaa ajelehtimista.
Historiallisten tapahtumien nivoutuminen hengästyttäviin juonen käänteisiin on kultaa lukeville silmilleni.
Tässä kirjassa tiivistyy jälleen se miksi rakastan lukemista ja kirjoja. Kun se saa vuoroin posket punottamaan tai itkemään tai hymyilemään ja uppoutumaan niin täysin, ettet haluaisi palata todellisuuteen ollenkaan.
Seuraavat osat odottavat postissa, joten saan jatkaa todellisuuspakoani vielä hetken.

Kaikille pakoilijoille ihanaa viikonloppua!

PS. Sanomattakin selvää, että tv-sarja Outlander on myös hyvä, jäätävän hyvä.
Spotifystä löytyy myös sarjan soundtrackit (Bear McCreary), joita tätäkin kirjoittaessa kuuntelin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti