keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Helmet- lukuhaaste kohta 46. Liane Moriarty: Hyvä aviomiesPocket Shop työmatkan varrella aiheuttaa välillä haasteita ;)Kaipasin edellisen sotakirjan jälkeen hieman kevyempää ja ruumiitonta kirjaa. Se ei ihan täysin onnistunut, koska pokkarivarastostani bongasin lukuun Liane Moriartyn kirjan Hyvä aviomies (The Husband's Secret 2013, WSOY suom. Helene Bützow 2014)
Moriarty on myös sarjassa kirjailija, jonka tuotantoa en ole lukenut aiemmin.
Moriarty on australialainen kirjailija (s. 1966), joka on tähän mennessä kirjoittanut kuusi kansainvälistä pöhinää nauttivaa romaania.
Hänen australialaisuudellaan saan ruksittua sopivasti Helmet- haasteen kohdan 46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Hyvä aviomies esittelee Cecilia Fitzpatrickin, keski-ikäisen kolmen lapsen äidin. Hän on menestynyt Tupperware-myyjä (!) ja robottinainen, jolla kaikki elämässä on viimeisen päälle järjestyksessä ja virheetöntä. Niin koti, lapset kuin mieskin.
Cecilian rakentama maailma alkaa rakoilemaan hänen löydettyään täydellisen aviomiehensä kirjeen, joka on osoitettu Cecialle luettavaksi vasta hänen miehensä kuoleman jälkeen.
Kirje sisältöineen saa aikaan tsunamin, joka pyyhkii mennessään pohjan niin Cecilian elämästä kuin monen muunkin.
Aluksi oli hieman hankala hahmottaa monen kertojan kokonaisuutta. Kuka on kenenkin sisko, äiti serkku tai vaimo. Teksti kuitenkin veti imuunsa ja kerronnan tiivistyessä henkilöt kietoutuivat mielenkiintoisesti ja ymmärrettävästi yhteen.
Moriarty osaa koskettavasti kertoa sen epätoivon minkä saa aikaan totaalinen uskon menetys läheisen ihmisen koko persoonaan. Pystytkö rakastamaan toista edelleen vaikka hänestä paljastuisi asioita, jotka sotivat kaikkea sitä vastaan mitä pidät omien arvojesi mukaisena? Pystytkö sulkemaan silmät asioilta, jotka tuhoavat toisten ihmisen elämän suojellaksesi omaa perhettäsi? Hiljentääkö rakkaus syyllisyyden ja vastuuntunnon?
Mielenkiintoisia pohdintoja ja eri näkökulmia aika traagisessa tarinassa.

Hyvä aviomies on riipaiseva sekoitus avio-elämää, äitiyttä, rakkautta, vihaa ja syyllisyyttä. Se saa tunteet heittelemään hauskuudesta suruun jättäen lukijan hölmistyneen hämmentyneeksi. Kenen puolelle tässä nyt käännynkään loppujen lopuksi?!
Luettava kerralla kiireettömänä viikonloppuna punaviinilasillisen kera sohvalle uppoutuneena!

Parhaillaan luvussa on hiuksia nostattava Marko Hautalan Kuiskaava tyttö ja 101 kirjaa listalta olisi vuorossa vuosi 1918 eli Eino Leino ja Vapauden kirja.

"Erehtyminen on inhimillistä, anteeksianto jumalaista." -Alexander Pope


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti