sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Helmet- lukuhaaste kohta 12. Jesper Malmose: Vallan linnake


Heinäkuun toista päivää jo eletään eikä helteitä vieläkään näy. Onneksi raekuuroja ei nyt sentä hetkeen ole tullut, mutta aika nihkeästi tuntuu tuo lämpömittari kipuavan edes kahteenkymmeneen asteeseen.
Kesäloman aika ei itselläni vielä ole, mutta mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman usein ulos kirjan kanssa. Riippumattoon vaikka pipo päässä, jos ei muuten tarkene.
Haastekirjoja ja sivupolkuja on luettuna taas jo vino pino ja yritän tässä heinäkuun inspiraation iskiessä purkaa niitä pois.

Jo keväällä luin Jesper Malmosen kirjan Vallan linnake (Into 2014, suom. Päivi Kivelä). Romaani perustuu Adam Pricen käsikirjoittamaan tv-sarjaan Vallan linnake (Borgen) ja sen ensimmäiseen tuotantokauteen. Tanskalaisen sarjan tuotanto alkoi 2010 (3.tuotantokautta) ja sitä on esitetty myös Suomessa. Se on ollut huippusuosittu kotimaassaan ja siitä on pidetty myös kansainvälisesti.
Tykkäsin myös sarjasta kovasti, hyvä käsikirjoitus ja kiinnostavat taitavat näyttelijät. Etenkin pääosaa esittävä Birgitte Nyborgia näyttelevä Sidse Babett Knudsen on rautaisen hyvä.
Tämä saikin kiinnostumaan myös itse tästä kirjasta, vaikka yleensä vähän epäilyttävät tv-sarjaan pohjautuvat kirjat. Samalla tästä sai kivasti haasteen kohdan 12. Politiikasta tai politiikosta kertova kirja.

Pääpointtihan on siis se, että tapahtumat keskittyvät Tanskan parlamenttitalo-Borgeniin. Vaaleissa pienehkö Maltilliset-puolue saa yllätysvoiton ja onkin yhtäkkiä historiallisessa tilanteessa sillanrakentajana vasemmiston ja oikeiston välillä.
Vaihtelevien ja yllättävien käänteiden jälkeen vastoin kaikkia odotuksia Maltillisten johtajasta Birgitte Nyborgista tulee Tanskan ensimmäinen naispääministeri.
Itse käsikirjoitus on mielestäni mielettömän hyvin kehitelty kokonaisuus politiikasta, poliitikoista ja vallanhimosta. Vallan jakautuminen pienen porukan kesken ja sen sumeilematon käyttö, mukaan lukien median rooli, on koukuttavaa.
Kirjan ja sarjan vahvuuksia on juuri tämä useammasta roolista ja näkökulmasta tarkastelu. On poliitikot Borgenissa, uutistoimisto ja sen toimittajat sekä henkilöiden yksityiselämä. Voiko olla mitään yksityiselämää, jos olet maasi käytettävissä 24/7?. Myös naisnäkökulma on kiinnostavaa, kuinka vielä 2010-luvullakin peliä pyörittävät miehet.

Itse tv-sarja pesee mennen tullen tämän Malmosen kirjan. Kirja valottaa kyllä hieman enemmän tietysti yksityiskohtia ja taustoja, mutta se on tekstin osalta paikoin hieman kökköä. Kuten "Sitten hän istui." -tyylisesti. Mutta sanoisin, että ihan kelpo lisä tv-sarjaan.
Kaikkinensa viihdyttävää ja kiinnostavaa fiktiivistä (joskin kovin osuvan todentuntuista verrattuna myös Suomen tapahtumiin) tekstiä politiikasta.

Aurinkoista heinäkuun alkua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti