torstai 17. maaliskuuta 2016

Tuntematon kirjailija


Nyt pääsen ruksimaan kirjahaasteessa kohdan 8: Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole aiemmin lukenut. Tähän löytyy vuoden mittaan varmasti useita kirjailijoita, mutta jotta haaste taas etenee, niin jotain on valittava. Tämä kirja sopisi myös kirjastosta kertovaan kirjaan.
Kirja oli Geraldine Brooksin Kirjan kansa. Se on ilmestynyt 2008 ja julkaistu suomennettuna 2009 Arto Schroderuksen toimesta.
Brooks on itselleni tosiaan ihan tuntematon tapaus. Kirjan liepeestä luntattuna hän on kirjoittanut romaaneita ja tietokirjoja ja on toiminut pitkään The Wall Street Journalin kirjeenvaihtajana Bosniassa, Somaliassa ja Lähi-idässä. Kansilehti kertoo myös hänen olevan kotoisin Australiasta ja asuvan nykyään Yhdysvalloissa.
Kirjan kansa oli mielenkiintoinen kirja. Päähenkilönä on australialainen vanhojen kirjojen konservointiin erikoistunut tutkija Hanna Heath. Hän saa tehtäväkseen YK:n edustajalta tutkia Jugoslavian sodan aikana kadonneen ja nyt löytyneen juutalaisen kirjoituskokoelman, haggadan, kunnon.
Kirjassa liikutaan 4-5 viidessä ajassa:1400-luvun Sevillassa, 1600-luvun Venetsiassa, 1800-luvun lopun Wienissä ja toisen maailman sodan lisäksi myös nykyhetkessä.
Eri ajoissa liikkuminen oli ajoittain hengästyttävää, joten kirjan lukeminen ruuhkajunassa oli nihkeää.
Juutalaisen haggadan matka läpi aikojen oli myös pysäyttävä kertomus Sarajevon historiasta. Juutalaisten kohtaamat vainot niin monena aikakautena on järkyttävää.
Kenties lapselliseen mieleeni ei kertakaikkiaan mahdu miksei jokainen saa uskoa tai olla uskomatta mihin huvittaa?! Minkäänlainen väkivalta niin henkisesti kuin fyysisestikään ei pitäisi kuulua yhteenkään maan päällä olevaan uskontoon. On hirveää ajatella mikä määrä mittaavan arvokkaita historiallisia kirjoja ja paikkoja on tuhottu inkvisition rovioissa. Puhumattakaan ihmisten vainoista ja kidutuksesta.
Ja vain tarkoituksena puhdistaa "vääräuskoiset" herjaamasta puhdasta "oikeaa" uskontoa. Vastenmielistä.
Mutta ei paasata uskosta vaan faktoista; kirjan pääosassa oleva haggada on oikeasti olemassa sarajevolaisessa museossa ja sitä pidetään yhtenä maailman arvokkaimmista kirjoista.
Kirjan kansa oli mukaansatempaava sekoitus tutkijan työtä, taidetta ja historiaa. Ei huono!




PS. Iso peukutus Pikku Kakkoselle ja Pirkka-Pekka Peteliuksen kertomalle iltasadulle, huippua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti